sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Kalatalouspoliittisia toimenpide-ehdotuksia

No niin,

samaa virttä veisataan, missä julistetaan kotimaisen kalan hyvää kysyntää ja ylistetään lähiruokaa jne. Seuraavassa säkeessä muistutetaan, että kalastus elinkeinona on ahdingossa, yrittäjät vähenee ja markkinoiden tarvetta ei pystytä tyydyttämään.

Samanaikaisesti "työ- ja elinkeinoministeriön mukaan suorat yritystuet ovat miljardi euroa ja verotuet kolme miljardia, jopa seitsemän miljardia euroa vuodessa". Nämä tuethan kääräisevät pääasiassa hyvin muutenkin kannattavat ja kovaa tulosta tekevät suuryritykset.

Ei mitään järkeä. Mitään järkeä ei olisi myöskään minkään neuvostojärjestelmän luomisessa, missä kalastajat saavat jonkun rahasumman, vaikka eivät vesillä olisi kolmeen vuoteen käyneetkään. Kannattamatonta toimintaa ei pidä tukea.

Alalle saataisiin hyvin helposti uutta pöhinää kalan tarjonnan, toiminnan virkistymisen ja uusien yrittäjien muodossa, jos esim. mikroyrittäjille, jotka toimittavat markkinoille suomukalaa vähintään 24 000 euron arvosta, maksetaan 12 000 euron bonus valtion kassasta. Kalastajille moinen olisi makea porkkana, valtiolle taloudellisesti kuin hiekkajyvä loputtomassa autiomaassa, tilanteessa, jossa nyt esimerkiksi merkittävää osaa kaupungeissa asuvia ihmisiä tuetaan taloudellisesti asumistuen muodossa, joka on niin absurdia ja valtava kuluerä, että vaikea keksiä mitään omituisempaa. Myös yksittäisen työttömän hyysääminen kustantaa suoraan vuodessa saman verran.

Troolimiehille vastaava järjestelmä, mutta erilaisilla lukemilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti