maanantai 15. toukokuuta 2017

Antakaa tukea, maksakaa korvauksia!

Terve!

Hörppäsin aamukahvit väärään kurkkuun, kun luin Helsingin sanomista, että "Poronomistajat saavat ennätyskorvaukset – petovahinkoja maksetaan tänä vuonna poronomistajille yli 10 miljoonan euron edestä". Hesarin mukaan pedon syömästä matkailuporosta voi saada jopa yli 5000 euroa. Eikä siinä vielä kaikki, nimittäin yhden poron lihat ovat 400-500 euron arvoiset HS:n mukaan, mutta korvaukset maksetaan "korotettuina", koska "petovahingot ovat todellisuudessa suuremmat".

"Suurin yksittäiselle poromiehelle maksettu petokorvaus oli vuonna 2015 yhteensä 155 854 euroa."

Lisäksi paliskunnille maksetaan "reviirikorvausta" siitä, että eivät tuhoa kotkien pesiä. Esimerkiksi Käsivarren paliskunta sai viime vuonna reviirikorvausta 60 000 euroa.

Minulla ei ole mitään poromiehiä vastaan, päinvastoin arvostan heidän vapaata elämäntapatyötään, he ovat vähän kuin viimeisiä mohikaaneja, karun luonnon kovia villimiehiä - ja eihän se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa, mutta hieman pistää kalastajana ja mikroyrittäjänä mietityttämään moiset korvauspolitiikat.

Minusta näyttää vähän siltä (voin toki olla väärässä), että poromiesten pääasialliset tulot taitavat tulla näiden petokorvausten muodossa.

Voisiko kaikille yrittäjille saada samankaltaisen vahinkojen reaaliarvonkin ylittävän korvausjärjestelmän, missä toimialasta riippumatta vastoinkäymiset korvataan moninkertaisesti? Yrittäminen olisi tuolloin huomattavasti helpompaa ja mistä tahansa alkutuotannostakin saisi helpommalla tuottavan bisneksen.

Jos troolimieheltä epäonnistuisi veto, hän voisi saada polttoaineet kolminkertaisena takaisin. Jos verkkomieheltä repeytyisi kolme verkkoa käyttökelvottomiksi, hän saisi yhdeksän verkkoa tilalle valtionkonttorista jne.

Merikalastajillehan maksetaan kyllä hyljekorvausta jo nyt, mutta sisävesille pitäisi saada vastaava vetouistelijakorvaus tai joku sellainen korvaus, että kalastaja ei möykkää reviirillään, jos saa 5000 euroa vuodessa.

Niin paljon on vielä näitä porokorvauksia älyttömämpiäkin yritystukia ja hankerahoja, että peräänkuuluttaisin heikkojen kalastajien liittojen hieman ryhdistäytyvän ja alkavan lobbaamaan kunnollisille kotimaista kalaa markkinoille tuottaville kalastajille oman palkkatuen.

Linkki alkuperäiseen juttuun: http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005211003.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti