keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Vetouistelijoiden boikotti pelastaa Päijänteen villin taimenen

Vetouistelijat jättivät viime kesänä Päijänteen ilmeisesti jostain vapamäärän rajoituksesta suivaantuneina rauhaan eli "boikotoivat" Päijännettä. Arvioisin, että vaikutukset ovat jo nyt nähtävissä, nimittäin kuhaverkoista ei talvisaikaan ole koskaan tullut sivusaaliina yhtä paljon taimenia, kuin kuluvana talvena. Villi taimen saattaa siis pelastua - jos vain taimenta vetouistelevat pysyvät järveltä poissa!

Vielä muistutuksena niille, joiden sortseihin hulahti myslit tämän kirjoituksen johdosta. Kaupallinen verkkokalastaja ei halua saaliikseen taimenia, koska niitä eivät kaupat osta ja tästä(kin) syystä pyrkii niiden saamista välttämään, siinä myös pitkälti onnistuen, koska tuntee olosuhteet ja on useimmiten kuhan perässä, jotka puolestaan pääasiallisesti löytyvät varsinkin alkutalvesta täysin päinvastaisista paikoista, kuin taimenet. Taimenia kertyy sivusaaliina suurimmillaankin vain muutama prosentti kuhasaaliista eli kalastus on todella puhdasta ja eettisesti korkealla tasolla.

Lyhyen aikaa verkossa olleet taimenet lähtevät myös melko hyvin takaisin uimaan. Väittäisin, että hengissä pysyy suurempi osa, kuin vetouistelijoiden veneeseen repimistä kaloista. Selvää on, että pienistä istukkaista kuolee valtava määrä, kun jättimäinen armada niitä repii ylös päivästä toiseen vain heittääkseen ne väsytettyinä ja vertavuotavina takaisin.

P.s. Ei minulla ole mitään vetouistelua ja vetouistelijoita vastaan, kunhan ottavat ja hyödyntävät (lue: laittavat ruoaksi, syövät) ne saamansa kalat eivätkä heitä niitä takaisin. Se on typerää ja ansaitsee oman blogimerkintänsä.

Tämäkin mahtikala vapautettiin halauksen jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti