lauantai 3. syyskuuta 2016

Täpläravun ylistys

On aika sulkea korvat ruusuisilta juhlapuheilta ja keskittyä tylyyn todellisuuteen.

Suomalaisen jokiravun tragedia syvenee. Täplärapu on käytännössä pitkälti syrjäyttänyt sen markkinoilta jo tänä päivänä, monestakin syystä. Syrjäytyneen asemassa se alkaa olla vesilläkin rapuruton tuhotessa ravustettavat kannat ja voimakkaamman täpläravun jyrätessä panssarikolonnan lailla vääjäämättömästi kohti lopullista voittoa.

Suurimmat täpläravut lähestyvät kooltaan hummeria.
Jokirapu on arvokas, kysytty ja joidenkin pienien ihmisryhmien keskuudessa myös ruokapöydässä haluttu ja suuresti arvostettu. Sen tulevaisuus näyttäytyy kuitenkin lohduttomana, hiipuvana, suhteettoman kalliina erikoisherkkuna: kansallisena kuriositeettina, jonka suuri ja mahtava täplärapu ahdistaa markkinoilla pieneen sivurooliin.

Jo tänä päivänä rapukauppa on pitkälti keskittynyt volyymeilla mitattuna täplärapuun. Eräältä tukkurilta, jonka varastoissa oli sillä hetkellä jokirapua kuudesosa koko kotimaisen ravun määrästä, kuulinkin, että vain vanhat ihmiset haluaa jokirapua, nuoret arvostavat kokoa ja halpaa hintaa. Pääkaupungin isot marketitkin myyvät käytännössä pelkkää täplärapua, merkittävän suuria määriä.

Jokirapu alkaa olla komea vasta 11-senttisenä. Ostajan lompakko kevenee raskaasti.
Täpläravun ylivoimaan johtaneita syitä:
1. Koko. Täplärapu on isompi ja isosaksisempi, näyttävämpi ja ruokaisampi. Pienet 10 cm jokiravut ovat vielä aika surkean pieniä koppakuoriaisia verrattuna täplärapuihin.
2. Hinta. Täplärapu on halpa, tai ainakin kääntäen jokirapu suhteettoman kallis. Yleensä ihmiset ei mieti kovin kauaa, jos niille tarjoaa pieniä jokirapuja (2,50/kpl) ja täplärapuja kolmessa kokoluokassa (noin 1,50, 2,50 ja 4,20). 11 cm täplärapu on saman hintainen, mutta siinä on jo oikeasti jotakin syömistäkin ja urosravuilla on jämerät sakset.
3. Saatavuus. Jokirapujen taantuma johtuu myös siitä, että niitä ei ole tarjolla markkinoille riittävästi järkevään hintaan, järkevän kokoisina. Oikeasti ravustettavissa olevat kannat ovat todella vähissä. Ylihintaiset 10 cm koppakuoriaiset eivät ole kilpailukykyisiä mahtavan täpläravun kanssa.

Jotkut väittävät, että erottavat jokiravut ja täpläravut mausta. Jotkut tyrmäävät moisen väitteen valot sammuttavalla alakoukulla suoraan leuan kärkeen. Olen kuullut myös, että jokirapu olisi jotenkin hienostuneemmin syötävissä. En tiedä mihin väite perustuu, mutta se on fakta, että luonteeltaankin pehmeämmällä jokiravulla on myös pehmeämpi kuori täplärapuun verrattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti