lauantai 27. elokuuta 2016

Tarina rapuvesiltä

Armon vuonna 2016 astui voimaan Absurdistanin Byrokratiassa uusi kalastuslaki. Siihen oli varmasti ladattu monen muistion, kokouksen, mietinnön, lausuntokierroksen, seminaarin ja ankaran kahvituntien välisen aivomyrskyämisen (brainstroming) aikaansaannokset. Ravustajat lukivat uutisointia aiheesta hämmennyksen vallassa, nimittäin jatkossa ainoastaan kaupallisiksi kalastajiksi rekisteröityneet ravustajat saisivat myydä rapuja kauppaan tai ylipäätään muualle kuin loppukäyttäjälle. Myöskään suoraan kuluttajalle ei saisi myydä enempää kuin 300 rapua kaudessa. Moni saattoi miettiä hiljaa mielessään, että tämähän on hölynpölyä: byrokraatit siellä niputtavat vaan uusia papereita ja tekevät itselleen töitä. Ja miten ja kenen toimesta tätä asiaa tultaisiin valvomaan?

Ravustuksenvalvoja tarkkailee ravustajia 
Kuva: http://edwardpentin.co.uk/from-the-archive-stasi-surveillance-of-joseph-ratzinger/
Tenho Von Geldheim oli ravustellut kotijärvessään pienestä pojasta alkaen. Kuten tiedetään jokiravuilla on saattanut tienata moporahat, tai ainakin kesän bensat melko helposti. Nyt neljä vuosikymmentä myöhemmin Tenho ravusti perinteitä vaaliakseen, nostalgiasyistä sekä hieman virvokekassaan tulovirtoja saadakseen. Menot olivat ankarassa kasvussa eläköitymisen jälkeisinä aikoina.

Hän oli käytellyt 20 mertaa jo kolmatta viikkoa ja myynyt rapuja naapuriin 30 kappaletta, entisen työkaverin leskelle juhliin 100 kappaletta ja ravunostajalle eli välittäjälle 168 kappaletta. Sumppuun oli keräytynyt vasta 30 rapua, mutta perjantai-iltana suu napsahteli kuivuudessa, joka vastasi tuhatta tulenpolttamaa autiomaata. Hän päätti soittaa tutulle ravunostajalle, jos reitti sattuisi kulkemaan lähistöltä. Ja sattuihan se, 30 rapua vaihtoi linja-autopysäkillä omistajaa ja Tenho suuntasi ryppyiset setelit hikisessä nyrkissään kohti lähikaupan keskioluthyllystöä...

Absurdistanian ravustuksenvalvojien salakuuntelukeskus
Kuva: 
mediaroots.org
Yöllä Tenho heräsi auton valojen pyyhkäistessä hänen makuukammarinsa seinän yli.
- Outoa, perin outoa, hän mietiskeli itsekseen.
- Täällä ei juuri ole ajelijoita pyörinyt...
Hän päästi rahtusen ilmaa, käänsi kylkeä ja jatkoi uniaan, kunnes...
Korvat ehtivät juuri rekisteröidä askeleet ulkoportailla, kun ulko-ovi murrettiin auki ja sotilassaappaiden rumpse kuului eteisestä.
Tenho oli kauhuissaan, mitä tämä on...?!
Kaksi sarkavormuista koppalakkista viiksimiestä nappasi hänet väliinsä suoraan sängystä, jonka valkeille lakanoille jäi vielä hiljalleen leviävä keltainen läiskä.
- Mitä tämä on?! Minne viette minua...? MIKSI? Soperteli Tenho.
- Olette myyneet 28 rapua liikaa.

Ravustuksenvalvojat kuljettavat ravustajaa kuulusteluihin
Kuva: Stasi: East Germany - The Darkest Recesses of the Totalitarian Mind (1997)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti