maanantai 2. toukokuuta 2016

Finnveran asiakkaana

Jeps,

kertoilin tuossa helmikuussa, kun yritin saada EU-tukea tai lainaa/ muuta rahoitusta alusinvestointiin olemassa olevasta EU-työkalusta, joka on nimenomaan tällaisiin hankkeisiin tarkoitettu, mutta en onnistunut, kun suomalaiset kalatalousihmiset kokevat EU-työkalujen käytön "työlääksi".

Sitten tulee mieleen tietenkin Finnvera, joka "tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia, pääomasijoituksia ja vientitakuita."

Olen kerran aiemmin yrittänyt saada rahoitusta yritystoiminnan kasvattamiseen Finnveralta 2013, jolloin olisin hankkinut ison verkkoveneen, pakettiauton ja kylmäkujetuslaitteet. Hakemus hylättiin, koska toiminta oli niin pientä ja Finnveralla oli esittää heikkoja tuloksia rahoittamistaan sisävesikalastushankkeista.

Tähän päivään mennessä olen käytännössä kolminkertaistanut liikevaihdon noista ajoista ja nyt olisi haussa viimeinen ponnistus tasolle, jossa yrittäjä pystyy nostamaan kohtuullista palkkaa, investoimaan ja jopa työllistämään ainakin tiettyinä sesonkeina.

Tuotteena sisävesikalahan on nykymaailmaan ihanteellinen. Se on todellista lähiruokaa, puhdasta, terveellistä ja ekologista. Kysyntää olisi huomattavasti enemmän suomukalalle, kuin nykyään markkinoille pystytään toimittamaan.

Toiminta on minulla tietenkin Finnveran yleensä rahoittamiin projekteihin (esim. Talvivaara tai  vuodesta toiseen suuria voittoja tahkoava Metso) verrattuna mittakaavaltaan supermikroa, mutta herää kysymys, onko Finnveran tarkoitus syytää rahaa voitollisille ja hyvinmenestyville firmoille...? Mikään yritys ei voi olla superkannattava ja mahtavia voittoja tuottava sormia napsauttamalla. Yleisesti ottaen toiminnan suuruus määräytyy pitkälti siihen panostetun pääoman suuruuden mukaan.

No tälläkertaa siis taas hain pientä lainaa alushankintaan. Sain kielteisen päätöksen, lähinnä varmaan siksi, että toiminta on edelleen liian "pienimuotoista". Kuuntelin puhelimessa myös, kun Finnveran virkailija esiintyy kalatalousasiantuntijana, vaikka sellainen ei ole. Sinänsä oikeassa oli, että sisävesikalastus on helpompaa saada kannattavaksi, jos on ollut jo olemassa jatkuvuutta useamman sukupolven yli...

Jos samanlaiset trendit näissä tukiasioissa jatkuu, haen jonkunlaiseen kasvuhankkeeseen lainaa Finnveralta seuraavan kerran 2019. Silloin olen jos en kolminkertaistanut kuten nyt, niin ehkä kuitenkin tuplannut nykyisen liikevaihdon. Näiden vuosien 2013 ja 2016 kokoluokkaa oleville lainoille ei sellaisessa tapauksessa ole enää tarvetta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti