torstai 18. helmikuuta 2016

Kirjallisuuskatsaus - Red Summer

Haukiverkkoja selvittäessä tuli yht äkkiä niin kulturelli olo, että ajattelin näpytellä vähän pikkurillillä Bill Carterin mainiosta kirjasta Red Summer.

Kirja kertoo alaotsikkonsa mukaan kaupallisen lohenkalastuksen "vaaroista ja hulluudesta" Alaskan Bristolinlahdella, pienessä Egegikin kylässä, missä asustaa pieni joukko ongelmiensa kanssa painiskelevia alkuperäiskansanosia, sekä pääasiassa kalastuskausien aikana paikalle tulevia ammattikalastajia, onnenonkijoita, seikkailunhaluisia huimapäitä ja luontoromantikkoja, jotka etsivät tapaa elää luonnosta.

Lohia kalastaa Bristolinlahdella kaksi ryhmää, ulompana lahdella ajoverkoilla isommat hytilliset ja nostokoneilla varustetut pienet alukset. Ylempänä joella homma hoidetaan avoveneillä ja käsipelillä, muutamalla pohjaverkolla. Lisäksi isommat kalastusalukset kuten ravustuspaatit hoitelevat saaliin keräilyä ja eteenpäin kuljetuksia. Kalaa saattaa tulla yhden kalastukselle avatun hetken aikana niin paljon, että veneet meinaavat upota saaliin painosta. Kirja tavoittaa hienosti raa'an luonnon ja väkivaltaisen ympäristön tunnelman sekä kuvaa mukavalla tavalla raskaan fyysisen työn ja vaaran outoa kiehtovuutta.
Bristolinlahtelainen lohipaatti täynnä saalista. (c) Bill Carter

Lohien nousu on mahtava, niitä tulee miljoonia. Kalastus on kuitenkin viranomaisten tarkoin säätelemä, ja kalastuskausi on jaettu hetkiin jolloin saa kalastaa ja milloin ei, perustuen viranomaisten arvioihin ja tilastoihin saaliista, nousevan kalan määrästä ja kudun etenemisestä. Koko homma on viranomaisten puolelta hoidettu niin hienosti, että moisesta on Suomessa turha edes haaveilla. Jenkeissä kalastus on miljardibisnes, kaikkein pienemmätkin toimijat saattavat yhden kalastussesongin aikana avoveneellä ja käsityönä tienatuilla lohirahoilla elellä loppuvuoden Alaskan mökillään hirviä ammuskellen tai sukkia kutoen.

Kirjaan on sisällytetty myös esimerkiksi sudenmetsästyksen moralisointia ja paikoin korkealentoista ympäristöaktivismiasiaa, joita voi pitää viherpeipposen hattukilinänä, mutta jos nuo osaa suodattaa eikä niiden anna häiritä, lukukokemus on nautinnollinen. I'll give it four starlssh eli 4/5.

Lopuksi vielä linkki kirjan kirjoittajan Red summer -kuvagalleriaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti