perjantai 12. helmikuuta 2016

Kansallista EU-kalatalouspolitiikkaa eli järjen murskatappio

Jaahas,

vähän tässä kuulosteltu, josko Alamalle hommattaisiin sisaralus toiseen vesistöön. EU-tukea kun on mahdollista hakea kalataloushankkeisiin Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta, niin pistin kyselyä, tuetaanko ja mitenkä kalastusalusinvestointeja?

Aluksen hankintaan olisi mahdollista saada pientä tukea, jos olisi aloittava kaupallinen kalastaja ilman alusta. Ei siis mahdollista.

Käyttelin vähän Kuukkia ja selailin brosyyrejä, niin kiinnittyi huomio EMKR:n esitteeseen, jossa esiteltiin ERI-rahoitusvälineitä, jotka "ovat kaikkien kalatalous- ja vesiviljelyalalla tuloja tuottavia
hankkeita toteuttavien tuensaajien käytettävissä."

Esitteessä käytiin läpi juuri näitä alaa kuristavia ja kuihduttavia juttuja: rahoitusta on vaikeaa saada, ala on hyytymässä pienimuotoiseksi puuhasteluksi ja kannattavuus on heikkoa. Näiden seikkojen vuoksi rahoitusta ja jeesiä voisi saada esimerkiksi lainan, takauksen tai pääomarahoituksen kautta.

No koska kasvua, oikein kunnolla isompaa vaihdetta pykälään tässä haetaan, niin hyvin kävisi. Tiedustelin ERI-rahoitusvälineistä ja sain vastauksen, että niitä ei edellisenä vuonna oltu käytetty lainkaan(kuka tällaisia osaa edes kysyä?!), mutta tiedustelua lähti kuitenkin eteenpäin Maa- ja metsätalousministeriöön (MMM). Sieltä tuli niin hämmentävä ja erikoinen vastaus, että sitä voi pitää jo jonkinlaisena järjen murskatappiona.

"Rahoitusvälineet eivät ole toistaiseksi käytössä toimintaohjelmassa. Sinänsä hyviä, mutta niihin liittyvä hallinnollinen työ (komission suuntaan) on niin suuri että kustannus/hyöty suhde ei puolla niitä, niihin toistaiseksi kohdistuvalla (alhaisella) kysynnällä. Tietty jos kysyntä kasvaa, asiaa tarkastellaan tarvittaessa uudestaan."

Mitä tämä tarkoittaa? On luotu järjestelmä, joka on virkamiehelle liian työläs käyttää? Virkamies ei viitsi tehdä hänelle kuuluvia töitä? Onko tämän järjestelmän idea tukea yrittäjiä vai vähentää hallinnon työtä?

Lähetin vielä huvikseni ja varmuuden vuoksi MMM:n Elinkeinokalatalousyksikön kalatalousneuvokselle sähköpostilla kyselyn, että voiko asia todellakin olla yllä kuvatun kaltainen? Vielä ei ole tullut vastausta.

Hei,

varmistan nyt vielä, että olen tullut oikein informoiduksi, koska asia
vaikuttaa hieman omituiselta ja ettei kyseessä ole pää ei tiedä mitä
käsi tekee -tyyppinen tilanne.

Eli olin kiinnostunut EMKR-ohjelmaan sisältyvien "kaikkien
käytettävissä" olevien ERI-rahoitusvälineiden käytöstä
sisävesikalastusalusinvestointiin. Sain vastauksen, että
rahoitusvälineitä ei ole käytetty, kun ne on niin "työläitä". Moinen
vastaus on omiaan herättämään kummastusta sekä horjuttaa uskoa
suomalaiseen virkamieheen.

Eli rahoitusvälineet eivät todellakaan ole käytössä, koska niihin
liittyvä byrokratia on niin raskasta, ettei sitä ole mahdollista
hoitaa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti