tiistai 15. joulukuuta 2015

Numeroiden murskausta

Jaahas, elikkäs jos otetaan mietintään Alaman joulukuun kahden ensimmäisen viikon keskimääräinen pyyntivuorokausikuhasaalis tuplaverkkoa kohti eli 540 grammaa ja ryhdytään laskemaan kuukausisaalista ja vuosisaalista näillä keskiarvoilla ja mahdottomalla oletuksella, että verkot olisivat pyynnissä vuoden jokaisena päivänä. Käytetään verkkomääränä kohtuullista 30 tuplaverkkoa eli 30x60m=1,8km.

Keskimäärin yhdessä vuorokaudessa verkkoihin sotkeutuisi kuhia 16,2 kg. Melko mietoa, mutta keskimääräisenä saaliina ihan ok, nimittäin jos kylmän veden aikaan verkot kävisi kokemassa kahden päivän välein, saalista kertyy keskimäärin viitisenkymmentä kiloa per reissu, jos tehdään vain kokonaisia kierroksia eli kaikki verkot katsotaan kerralla. Tappavan tasaisella tahdilla tämä on jo suhteellisen hyvää suorittamista, koska tällöin kuukaudessa kuhia tulee jo viitisen sataa (500) kiloa eli ihan mukavasti. Vuositasolla puhuttaisiin jo kannattavasta toiminnasta. Palkkaakin voisi maksaa jo pelkästä kuhan kalastuksesta. Sitten vielä jos jakaisi verkot kolmeen 30 tuplan kierrokseen... tosin silloin siirtymistä tulisi melkoisen pitkiä ja yksiköiden haalimisessakin saattaisi tulla jo ongelmia. Pitkät siirtymät eivät kuitenkaan haittaisi kovinkaan paljoa, jos saalista tulisi toista tonnia kuukaudessa... mmmmm mukavaa spekulointia!

Ennenkuin kenelläkään menee myslit sortseihin, muistutan, että näillä leveysasteilla kuhaa pääsee käytännössä verkolla kalastamaan loka-marraskuusta helmikuuhun miinus rospuuttoajat - jotka yleensä syövät parhaasta uinnista leijonan osan pois - sekä lyhyen hetken huhti-toukokuussa. Uintikin tietenkin vaihtelee kaikkien mahdollisten tekijöiden vaikutuksesta. Lisäksi yleisenä muistutuksena, että jos kalastus olisi näin helppoa kuin nämä kalkuloinnit, kaupallisia kalastajia liikkuisi järvillä huomattavia määriä. Yksi mies pystyy lopulta vuodessa nostamaan hyvin rajallisen määrän kuhia tällaisesta järvestä, joka ei ole valtakunnan kuhaykkösiä. Rajoja tullaan venyttämään! Näin on marjat...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti