torstai 3. joulukuuta 2015

Ammattikalastajasta kaupalliseksi kalastajaksi

Jaahas, vuoden vaihteessa astuu voimaan uusittu kalastuslaki, joka määrittelee muutoksia myös ammattikalastukseen. Vanha ammattikalastajan määritelmä siirtyy historiaan ja vanha rekisteri päivitetään rekisteriksi kaupallisista kalastajista. Muutos näkyy myös tämän blogin otsikossa tästä päivästä lähtien.

Sisävesillä uudistus tuo mukanaan ainakin periaatteessa hyviä asioita. Ensinnäkin vain kaupalliseksi kalastajaksi rekisteröityneellä on oikeus käyttää ammattipyydyksiä. Alaman ja sen taustayhtiön kohdalta muutos ei käytännössä näy mitenkään, koska Pohjois-Päijänteelle on ollut hyvin saatavissa yksiköitä verkkokalastukseen. Uuden kalastuslain myötä yli 8 verkkoa (240m) ei saa käyttää kuin kaupallinen kalastaja. Näillä leveysasteilla kotitarvekalastajat eivät 4 tuplaa enempää syömäkalojen pyydystämiseen tarvitsekaan, joten laki on tervetullut, koska se hillitsee pimeää ja harmaata kalakauppaa, jota kuhan hyvän hinnan vuoksi tiedetään parhaan uinnin aikana monenkin Erä-Jorman harjoittaneen.

Erittäin tervetullut on myös sellainen muutos, jossa ELY-keskus voi kaupalliseen kalastukseen soveltuvaksi katsotulla alueella myöntää ammattikalastusluvan kaupalliselle kalastajalle vastoin poikkiteloin asettunutta osakaskuntaa. Käytännössä tämä ei varmaanakaan tule toimimaan, mutta ajatus on hyvä. Tuollaisessa tilanteessa kaupalliset kalastajat pystyisivät joustavasti siirtymään järviltä toisille ja hyödyntämään vahvoja kuhakantoja. Sanomattakin lienee selvää, että osakaskuntiin perustuva kalavesien omistus estää tällä hetkellä moisen toiminnan käytännössä kokonaan.

Toinen merkittävä konkreettinen muutos on se, että sisävesillä kalastettua saalista ei yksiselitteisesti saa myydä kuin kaupallinen kalastaja, poisluettuna suoraan kuluttajalle myydyt satunaiset ja vähäiset kalat ja ravut. Muutos on erittäin tervetullut ja sen pitäisi lopettaa harmaa kuhakauppa sekä selkiyttää perinteisesti harmaalla ja pimeällä alueella käytyä rapukauppaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti